3 lucruri la care să te gândești înainte să spui ceva

parinteleee

Este de preferat să formulăm mai întâi în minte ceea ce vrem să spunem, să cântărim dacă este bine să spunem acele lucruri și abia apoi să le dă viață prin intermediul cuvintelor.

Cuvintele trebuie să treacă prin trei porți înainte de a le exprima:

  1. Este adevărat ceea ce vrem să spunem?
  2. Este necesar?
  3. Este bun, plăcut?

Este bine ca fiecare dintre noi să ne deprindem a ne întreba aceste trei lucruri înainte de a deschide gura și a vorbi.

Dacă am învăța să folosim cuvintele corect, am putea evita multe conflicte, situații neplăcute, certuri și chiar despărțiri. De la un cuvânt urât spus la mânie se pot isca neînțelegeri grave și se pot strica relații foarte bune.

Un adevăr dureros sau care poate răni pe cineva trebuie îmbrăcat într-o formă frumoasă, delicată, plină de dragoste, astfel încât cuvintele noastră să nu facă mai mult rău decât bine.

Iar când un adevăr nu este necesar, el nu trebuie spus, ca să nu devină dăunător. Iar când cineva ne provoacă, ne supără sau ne ocărăște, nu trebuie să răspundem la mânie, deoarece vom regreta mai târziu.

Cum spune în Cartea Psalmilor: „tulburatu-m-am și n-am grăit”, sau: „Păzi-voi căile mele, ca să nu păcătuiesc eu cu limba mea. Pus-am gurii mele pază, când a stat păcătosul împotriva mea”.

Și în altă parte zice: „Pune Doamne, strajă gurii mele și ușă de îngrădire împrejurul buzelor mele. Să nu abați inima mea spre cuvinte de vicleșug […]”.

Atunci când ne „trezim” într-o conversație în care se bârfește, se critică sau se duc calomnii la adresa unei persoane care nu este de față, este bine să păstrăm tăcerea, ca să nu ne face părtași la vorbirea de rău.

În familie, mai mult ca în orice altă relație, cuvintele trebuie cântărit foarte bine. În familie trebuie vorbit cu mult calm, spune Părintele Ambrozie Iurasov.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here