Magneziul ajuta la functionarea nervilor si a muschilor, ajuta la metabolizarea grasimilor si a carbohidratilor si ajuta la mentinerea sanatatii oaselor si a inimii. Aceasta substanta minerala are foarte multe roluri si poate ca acesta este si motivul pentru care exista atat de multe mituri privind functiile pe care le indeplineste magneziul in corp.

Este foarte important sa clarificam orice conceptie gresita care exista in privinta magneziului. Aceasta substanta minerala este inconjurata de mai multe mistere si semne de intrebare si a venit timpul sa lamurim ce functii si roluri indeplineste magneziul in corpul uman. Din fericire, prezentarea acestor 15 mituri despre magneziu pot sa ajute la clarificarea oricaror neintelegeri exista in privinta beneficiilor si pericolelor pe care le prezinta.

  1. Deficitul de magneziu este des intalnit: deficitul de magneziu nu este atat de des intalnit in randul oamenilor sanatosi. Cu toate acestea, alcoolismul cronic, anumite afectiuni de sanatate si folosirea anumitor medicamente pot sa duca la aparitia unui deficit de magneziu. Conform Institutului National de Sanatate, deficitul de magneziu are legatura cu mai multi factori care promoveaza durerile de cap.
  2. Magneziul poate sa vindece migrenele: Studiile efectuate de Academia Americana de Neurologie si de Societatea Americana pentru dureri de cap au aratat faptul ca suplimentele cu magneziu pot sa previna sau sa reduca simptomele migrenelor si a durerilor de cap, declarand ca acest tip de terapie “probabil ca este eficienta”. Trebuie luat in considerare faptul ca nu exista dovezi care sa sugereze in mod clar faptul ca magneziul poate sa “vindece” migrenele.
  3. Consumul ridicat de magneziu poate sa aiba rezultate toxice: magneziul in exces din alimente nu prezinta in mod obisnuit un risc pentru starea de sanatate; cu toate acestea, un consum prea ridicat de magneziu sub forma de suplimente poate sa fie foarte periculos. Toxicitatea magneziului poate sa fie o adevarata amenintare pentru copii si adulti. Printre simptomele prezentate de supradozarea suplimentelor cu magneziu, se numara greata, voma, retentia urinara, slabiciunea musculara, dificultatea de a respira, bataile neregulate ale inimii si stopul cardiac.
  4. Adultii mai in varsta nu au nevoie de suplimente cu magneziu: pe masura ce inaintam in varsta, corpul isi reduce rezervele de magneziu pe cont propriu. Oamenii mai in varsta sunt de asemenea mai predispusi sa sufere de boli cronice si pot sa ia medicamente care le afecteaza nivelele de magneziu din corp. Un medic poate sa recomande utilizarea unor suplimente cu magneziu oamenilor mai in varsta care iau medicamente si/ sau sufera de o boala cronica.
  5. Suplimentele cu magneziu pot sa trateze ADHD: din nefericire, nu exista nici o dovada concludenta care sa sugereze faptul ca suplimentele cu magneziu pot sa trateze simptomele prezentate de sindromul de hiperactivitate si de deficit de atentie (ADHD). Un studiu citat in editia din februarie 2017 a Current Psychiatry Reports arata faptul ca suplimentele cu magneziu au “rezultate neconcludente si cel mult rezultate benefice marginale” in cazul simptomelor de ADHD.
  6. Magneziul se gaseste doar in apa imbuteliata: magneziul se gaseste atat in apa de la robinet, cat si in apa imbuteliata vanduta la magazine. In mod interesant, nivelele de magneziu- si toate substantele minerale, de fapt- variaza foarte mult in apa imbuteliata si in apa de la robinet. Conform unui studiu din anul 2001, publicat in Jurnalul de Medicina Interna, apa imbuteliata din America de Nord contine in general nivele mai mici de substante minerale, in timp ce apele imbuteliate din Europa contin nivele mai mari de substante minerale.
  7. Aplicarea magneziului pe piele poate sa fie un lucru benefic: Nu exista nici o dovada stiintifica care sa sustina aceasta afirmatie; prin urmare, aceasta e un mit. In timp ce multi consumatori prezinta efectele benefice ale aplicarii trandermice de magneziu, nu exista nici o dovada care sa sustina efectele sale benefice. Baile cu saruri de magneziu, mastile si sprayurile nu ar trebui sa fie folosite niciodata in locul unui supliment oral prescris de catre un medic.
  8. Suplimentele cu magneziu pot sa reduca tensiunea arteriala: studiile facute pe acest subiect sunt neconcludente. Daca suplimentele cu magneziu au vreun efect asupra hipertensiunii arteriale, acestea sunt nesemnificative. Totusi, hipertensiunea arteriala este un factor major de risc pentru bolile cardiace si pentru infarct. O persoana care sufera de hipertensiune arteriala ar trebui sa faca niste schimbari majore in stilul de viata, printre care se numara si exercitiile fizice, renuntarea la fumat si adoptarea unei alimentatii mai sanatoase.
  9. Magneziul are legatura cu diabetul: da, acest lucru este adevarat. Magneziul are legatura cu diabetul- dar acesta nu este un lucru rau. De fapt, magneziul este cunoscut pentru faptul ca ajuta la descompunerea zaharurilor. Persoanele care au cantitati mai mari de magneziu in dieta lor alimentara au un risc mai mic de a dezvolta anumite boli, printre care se numara si diabetul de tip 2.
  10. Ar trebui sa iei suplimente cu magneziu in timpul sarcinii: o femeie care este insarcinata ar trebui sa se consulte cu medicul ei de familie inainte de a lua orice tip de supliment sau de medicament. Cu toate acestea, trebuie subliniat faptul ca deficitul de magneziu nu a fost niciodat observat in cazul persoanelor sanatoase care au o dieta alimentara obisnuita. Siguranta suplimentelor cu magneziu in timpul perioadei de sarcina este neconcludenta, pentru ca nu exista nici un studiu care sa fi fost efectuat in acest sens.
  11. Gatirea legumelor determina scaderea nivelelor de magneziu: Suna de parca este adevarat, nu e asa? Surpriza! Un articol publicat de The Globe and Mail sugereaza faptul ca gatirea unor anumite alimente este mai benefica pentru starea noastra de sanatate. Spanacul gatit, de exemplu, ofera mai mult magneziu si fier pentru corpul nostru decat spanacul in stare cruda.
  12. Sulfatul de magneziu nu este sigur pentru consum: sarurile de Epsom sunt un laxativ aprobat de catre FDA (“Food and Drug Administration”), dar este foarte important sa urmezi instructiunile pentru a mentine siguranta. Sulfatul de magneziu poate sa fie toxic, atunci cand este luat in cantitati mari, in mod frecvent; cu toate acestea, laxativele pe baza de sulfat de magneziu sunt considerate in general a fi complet sigure.
  13. Cafeaua determina scaderea nivelelor de magneziu: de fapt, cafeaua contine magneziu. Fiecare ceasca de cafea are aproximativ 7 mg de magneziu. Nu este o bautura prea sanatoasa, dar cu siguranta nu va determina scaderea nivelelor de magneziu din corpul tau.
  14. Magneziul face oamenii sa sufere de anxietate: studiile arata ca magneziul chiar are un efect de calmare atunci cand e folosit de oamenii cu tulburari afective. Se pare ca magneziul joaca un rol vital in sistemul nervos central si un doctor chiar numeste magneziul ca fiind “pastila originala de calmare” in cadrul unui articol publicat in Psychology Today.
  15. Actrita Carrie Fisher a murit din cauza unui deficit de magneziu: Actrita Carrie Fisher a murit in urma unui atac de cord in anul 2016. Nu exista nici o dovada care sa sustina afirmatia ca Fisher a murit din cauza unui deficit de magneziu. In timp ce este adevarat faptul ca un deficit de magneziu poate sa duca la aparitia unor probleme cardiace sau chiar la moarte, multe alte probleme de sanatate pot sa provoace un atac de cord.