Cheia pentru a avea o funcție biologică adecvată și o sănătate bună constă în menținerea nivelurilor optime de magneziu. Acest mineral ocupă a patra poziție ca importanță în organismul nostru.
Rolul său este extrem de necesar, deoarece peste 300 de enzime din corpul nostru depind de magneziu pentru a funcționa corect și pentru a ne menține sănătatea generală.
De aceea, magneziul este considerat unul dintre elementele esențiale pentru starea noastră de bine și pentru majoritatea proceselor biochimice, procese care sunt legate de sistemul nostru metabolic, cum ar fi:
- Funcția nervoasă și musculară
- Relaxarea vaselor de sânge
- Reglarea sensibilității la insulină
- Formarea corectă a dinților și oaselor
- Producerea de adenozin trifosfat (ATP)
Deficiența de magneziu poate duce la probleme grave de sănătate
Lipsa magneziului poate provoca multe probleme de sănătate, inclusiv deteriorarea funcțiilor metabolice celulare, care poate duce la boli mai grave.
Astfel, deficiența de magneziu poate contribui la apariția depresiei, bolilor cardiovasculare, migrenelor, anxietății, fibromialgiei, morții subite cardiace și altor boli care pot avea consecințe mortale.
Vezi retetele noastre cu avocado
De asemenea, aceste substanțe sunt foarte importante pentru procesul de detoxifiere a organismului nostru și pentru sinteza de glutation.
Pentru a optimiza funcționarea mitocondriilor, este necesar magneziul, deoarece acest mineral poate preveni apariția bolilor canceroase și poate îmbunătăți performanța energetică și atletică generală.
Sănătatea mitocondrială depinde de magneziu
Mitocondriile sunt organele mici dintre celulele noastre responsabile de producerea de energie necesară pentru funcționarea corectă a fiecărui organ din corpul nostru. Această energie este cunoscută sub numele de ATP (adenozin trifosfat) și poate fi produsă doar de mitocondrii.
Conform multor studii, disfuncția mitocondrială poate duce la numeroase probleme de sănătate și boli. Prin urmare, este crucial să furnizăm mitocondriilor substanțele nutritive și precursorii necesari pentru a ne menține sănătatea în cea mai bună formă posibilă.
Aceasta va preveni, de asemenea, apariția multor boli și va îmbunătăți performanța în timpul exercițiilor fizice.
Magneziul joacă unul dintre cele mai importante roluri în menținerea sănătății mitocondriale, în special deoarece este implicat în capacitatea noastră oxidativă, care depinde de producerea de energie în celulele mitocondriale.
Cantitatea adecvată de magneziu de care avem nevoie
În trecut, oamenii obțineau aproximativ 500 mg de magneziu pe zi doar din alimentele consumate, însă astăzi aportul zilnic este de aproximativ 150 până la 300 mg din dieta noastră.
Doza recomandată zilnică de magneziu nu trebuie să fie mai mică de 310 mg și nu mai mare de 420 mg, în funcție de sex și vârstă. Cu toate acestea, există cercetători care recomandă oamenilor să consume aproximativ 600 până la 900 mg de magneziu zilnic pentru a-și menține sănătatea într-o stare bună.
Vezi retetele noastre cu sfeclă roșie
Dr. Carolyn Dean susține că reacția pe care o avem din partea intestinului nostru poate fi un indicator al dozei potrivite pentru fiecare individ. Se poate începe cu 200 mg de magneziu pe zi și să se crească treptat doza zilnică, până când apar scaune moi, moment în care trebuie redusă cantitatea.
Dacă sunteți interesat să luați suplimente de magneziu, cea mai bună opțiune este treonatul de magneziu. Acest supliment pătrunde eficient în membranele celulare, inclusiv în bariera sânge-creier și mitocondrii.
Simptomele și semnele unei deficiențe de magneziu și factorii de risc
În mare parte, nivelurile de magneziu din corpul nostru sunt scăzute din cauza consumului de alimente foarte procesate, deoarece magneziul se găsește în moleculele de clorofilă. Dacă nu consumați în mod frecvent legume cu frunze verzi, care sunt bogate în magneziu, este foarte probabil să aveți o deficiență de magneziu și să nu obțineți cantitatea adecvată de magneziu de care organismul dumneavoastră are nevoie.
Deficiența de magneziu poate fi cauzată și de medicamentele prescrise (precum statinele, fluorul, antibioticele), de lipsa somnului și de consumul excesiv de alcool.
Prin urmare, nu este o surpriză că 70% din populația din SUA prezintă o deficiență de magneziu, având în vedere că nu dormim suficient, luăm medicamente prescrise și, în general, consumăm alcool în exces.
Poți observa semnele pe care corpul tău le transmite atunci când suferi de o deficiență de magneziu, iar cele mai frecvente simptome includ dureri de cap, slăbiciune, spasme musculare, oboseală, migrene, pierderea poftei de mâncare, greață și vărsături. Dacă nivelul de magneziu din organism este extrem de scăzut, acest lucru poate duce la afecțiuni grave, cum ar fi tulburări de ritm cardiac, schimbări de personalitate, spasme coronariene, senzații de furnicături, amorțeală și convulsii.
Există alimente bogate în magneziu?
Cel mai bun mod de a-ți crește nivelul de magneziu este să consumi o varietate de legume cu frunze verzi închis, ceea ce va contribui în mod general la îmbunătățirea sănătății tale.
De asemenea, poți amesteca sau extrage sucul din aceste legume verzi și să le consumi sub formă lichidă.
Iată câteva exemple de legume cu frunze verzi închis care sunt surse bogate de magneziu:
- Frunze de sfeclă
- Varză Napi Bok choy
- Varză Spanac Broccoli
- Varză de Bruxelles
- Salată verde
- Avocado
- Suc de fructe Fructe și fructe de pădure
- Cacao cudă și pudră de cacao neîndulcită
- Pește gras Condimente și ierburi (pătrunjel, fenicul, chimen, semințe de muștar)
- Nuci și semințe
Atunci când optați pentru suplimente, este important să echilibrați nivelurile de magneziu împreună cu vitamina K2, vitamina D și calciul.
Trebuie să aveți în vedere reacțiile și interacțiunile dintre toți acești nutrienți atunci când luați suplimente.
Prin urmare, este crucial să menții un echilibru adecvat între vitamina K2 și vitamina D, împreună cu calciu și magneziu. Dacă acești nutrienți care acționează sinergic suferă dezechilibre, există un risc crescut de anumite probleme și boli, precum infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral și toxicitatea de la vitamina D.
Atunci când luați suplimente pentru a menține nivelurile de magneziu și calciu, cel mai bun raport este de 1:1 între aceste două minerale. Trebuie să fiți conștienți că necesarul de calciu poate fi de două ori mai mic decât cel de magneziu, având în vedere aportul considerabil de calciu prin intermediul alimentației.
Dr. Kate Rheaumae-Bleue afirmă că este necesar să consumați 100 mcg (micrograme) de vitamina K2 pentru fiecare 1000 UI de vitamina D pe care le consumați.
Pentru a vă menține nivelul de vitamina D, se recomandă să vă testați aceste niveluri de două ori mai frecvent, astfel veți putea stabili câtă vitamina D trebuie să consumați zilnic.